Ankis glutenfria kanelbullar
Hej!
Jag är så glad för jag har precis fått veta att jag är en av vinnarna i tävlingen glutenfria kanelbullar som baka.se anordnade!
Såna glädjebudskap gör att man får ny inspiration och energi och vill bara baka mer!
Och nu är det snart helg så varför inte göra dem till eftermiddagsfikat! De blir härligt luftiga och är smakrika, och det blir ca 25 st.
Hoppas det ska smaka!



Ugnsvärme 225 grader
50 g jäst
5 dl mjölk 3 %
2 msk fiberhusk
150 g rumsvarmt smör
1/2 dl cre'me fraiche 15 %
3/4 dl sirap
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemummakärnor ( gärna nystötta )
1 ägg
10 - 11 dl glutenfri mjölmix
Fyllning:
1 dl vispgrädde
1 1/4 dl mjölk
2 äggulor
2 msk majsstärkelse ( Maizena )
1 msk socker
2 tsk kanel
1 - 2 tsk vaniljsocker
Pensling:
uppvispat ägg
efter gräddning:
smält smör
socker
eller
uppvispat ägg
pärlsocker
eller
uppvispat ägg
efter gräddning:
florsockerglasyr
Gör degen så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Häll fingervarm mjölk över så att jästen löses upp.
Tillsätt fiberhusk och låt svälla 10 min.
Tillsätt resten av ingredienserna men spar lite mjöl
till utbakningen.
Arbeta till en deg i assistent ca 10 min eller 12 min för hand.
Strö lite mjöl över degen, täck med bakduk och jäs ca 40 min.
Förbered fyllningen undertiden.
Fyllning:
Blanda allt utom kanel och vaniljsocker i en liten kastrull.
Sjud på svag värme tills krämen tjocknat, men låt den inte koka.
Låt krämen svalna och smaksätt med kanel och vaniljsocker.
Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och baka ut bullar på det sätt du vill.
1. Rulla bollar och lägg i bullformar eller aluminiumformar ( som penslats med smält smör ).
Låt bullarna jäsa 50 - 60 min under bakduk.
Gör ett hål i varje bulle och spritsa i krämen.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda i ugn 225 grader ca 12 - 15 min.
Innan servering, pensla bullarna med smält smör och doppa i socker.
2. Kavla ut degen till ca 1 1/2 cm tjock platta, bred på fyllningen och rulla ihop, skär i ca 1 1/2 - 2 cm tjocka skivor och lägg i bullformar.
Låt jäsa 50 - 60 min under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i ugn 225 grader ca 12 - 15 min.
3. Gör som ovan, platta, rulla ihop och skär i skivor.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn 225 grader ca 12 - 15 min.
Låt bullarna svalna på galler och gör en florsockerglasyr och ringla på bullarna.
Lycka till!