Lyckat resultat!
Gokväll!
Är så glad och stolt över mig själv😊
Varför? Jo, idag ville jag baka glutenfritt bröd, men hitta på eget recept, är ju helt ny på det här med glutenintolerans, har det inte själv, men har fått beställning på hembakt glutenfritt, och då är det viktigt att jag sätter mig in i ämnet och tar reda på vad som gäller, och det är intressant att lära sig, och roligt att läsa recept, men det som ger en extra kick är att hitta på egna recept och när det blir lyckat resultat är glädjen som störst!
Idag blev det ett sådant resultat! Jag ville göra ett bröd med gryn och frön och för att få smidigheten och luftigheten tillsatte jag kesella samt fiberhusk. När det gäller fiberhusken var jag lite för snabb och blandade det med övriga torra ingredienser, när jag kom på att fiberhusk helst ska svälla i vatten i 10 minuter, men det var för sent att ändra det. Ett tips som jag kom på och som jag tror var bra, var att jag tog först i hälften av kesellan i degen och när degen var färdigblandad tillsatte jag resten av kesellan och lite vatten samtidigt som jag körde assistenten. Jästiden för glutenfritt bröd behöver vara längre än vanligt bröd, så det fick det bli.
Hade först tänkt göra brödet som frallor men ångrade mig och gjorde tjockare tekakor istället. Utbakningen var inga problem, bara att ha blöta händer så gick det hur bra som helst. Har läst att glutenfritt bröd behöver längre tid i ugnen också, vilket stämde i mitt fall, nu gräddade jag i varmluftsugn 225 grader ca 15 - 17 minuter. Innan gräddning penslade jag bröden med uppvispat ägg och strödde på glutenfri havregryn för att få ett trevligt utseende.
Funderade verkligen på fiberhusken om brödet kunde bli bra trots att jag missat att det borde ha fått svälla en stund, och trot eller ej, men det blev både luftigt, saftigt och supergott!

Är du nyfiken? Gå in på glutenfria recept och provbaka!