Grönsaks och kärnfröbröd!
Vilken rubrik det blev! Men så kan det få stå, för det stämmer. Igår blev det nämligen kvar från middagen mos av kålrot, potatis och morot, och då bestämde jag mig för att ha med det i matbröd, sen blandade jag även i andra nyttigheter och resultatet blev jättegott, saftigt bröd, så jag delar med mig av mitt recept här!
Varsågoda!

GRÖNSAKS OCH KÄRNFRÖBRÖD
( ca 12 st stora bröd)
ugn 250 grader varmluft, eller 225 grader vanlig ugn
50 g jäst
75 g smör
7 dl vatten
1 dl brödsirap
1 1/2 tsk salt
3 dl rågflingor
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solroskärnor
1/2 l mos av kålrot, potatis och morot
1/2 l rågsikt
3/4 l siktat dinkelmjöl
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smör och tillsätt vattnet, låt det bli fingervarmt.
Häll degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt resten av ingredienserna, men mjölet lite i taget.
Se till att degen inte blir för hård, men ändå smidig.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda försiktigt och forma sen till stora bröd.
Nagga bröden ända till botten meden provnål.
Låt sedan bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Pensla med vatten och strö på lite rågflingor.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 - 15 minuter.
Låt bröden kallna på galler under bakduk för mjuk skorpa eller utan bakduk för hård skorpa.
Lycka till!